неделя, 14 февруари 2016 г.

ТОРТА "ЕГИПЕТ"



ТОРТА "ЕГИПЕТ"
Тази торта от къде идва с името си, не знам, но я срещах на много места в нета, будеше любопитството ми и най-накрая реших да я направя и аз.
Рецептата ползвах от тук: с малко промени от мен:


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

10 белтъка със стайна температура

10 с.л. кристална захар

200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)

2 с.л. брашно

ПРОДУКТИ ЗА ЖЪЛТИЯ КРЕМ:

500 мл прясно мляко

10 жълтъка

10 с.л. захар

8 с.л. брашно

3 прахчета ванилия

250 гр краве масло със стайна температура

ПРОДУКТИ ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:

250 мл. течна сладкарска сметана

250 гр маскарпоне

6 с.л. пудра захар

ПРОДУКТИ ЗА КРОКАНТА /за белия крем/:

150 - 200 гр захар

100 - 150 гр начупени изпечени орехи (лешници или бадеми)

ЗА УКРАСА:

150 – 200 гр захар; 15 мл. студена вода и 2-3 кафени лъжички лимонов сок и малки сърчица от сушени ленти от папая. Сърчицата изрязах на ръка.





НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Белтъците се разбиват на пяна, добавя се захарта и продължаваме да разбиваме, докато се получи пухкав сняг. Постепенно се прибавя пресятото брашно и смлените ядки, като разбъркваме внимателно, за да не спадне сместа. /Аз сложих 300 грама смлени орехи/. По-добре е да се прави сместа поотделно за всеки блат. Но аз направих сместа наведнъж и разпределих на три части за три блата.

В тавичка с диаметър 26 см. се постила хартия за печене на дъното, така, че ринга да стъпи върху хартия, а като се закопчее ринга, хартията се вижда извън тавичката по периферията на дъното. Пече се в загрята на 170 С фурна около 20-25 минути. Така изпичаме трите блата. Всеки блат изваждаме, заедно с хартията и го оставяме така върху хартията да изстива. След това много лесно се отлепва.

ЗА ЖЪЛТИЯ КРЕМ:

Жълтъците се разбиват със захарта с миксера. Прибавя се брашното и част от млякото (около 150-200 мл). Разбива се до гладкост.

Останалото мляко се слага в тенджерка на котлона да кипне. Горещото мляко на тънка струйка прибавяме към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Сместа се връща обратно в тенджерката и се сварява на гъст крем. Ароматизира се с ванилията, покрива се със стреч фолио, за да да не хване коричка отгоре и се оставя да се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.

Отделно се разбива мекото краве масло, докато побелее. Прибавя се към маслото по малко от студения жълт крем и се разбива още, докато получим еднородна и пухкава маса. Оставя се в хладилника, докато приготвим кроканта и другия крем.


ЗА КРОКАНТА:

Върху хартия за печене разпределяме предвидените за кроканта скълцани ядки. Разтопяваме на огъня в малък съд захарта, като бъркаме непрекъснато да не прегори.


Карамела се излива на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия и след като се охлади напълно, го натрошаваме, като минавате напред-назад с точилката върху него. За да не лепне по точилката, върху карамелените ядки, сложих още един лист от хартията. Не се наситнява прекалено много, защото няма да се усеща после в крема.

ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ: разбиваме течната сметана с пудрата захар захар до сгъстяване. Прибавяме крема маскарпоне, натрошения крокант и разбъркваме внимателно с лопатка.

СГЛОБЯВАНЕ:

Слагаме единия блат върху поднос за торта и намазваме с жълт крем, а върху него разстиламе от сметановия крем. Повтаряме това и със следващите два блата, като измазваме цялата торта с тънък слой жълт крем, а завършваме със сметанов крем най-отгоре.

ОСТАВЕТЕ Я ДА ПРЕНОЩУВА В ХЛАДИЛНИКА.







ЗА УКРАСАТА НА ДРУГИЯ ДЕН: Отделно се прави, като захарта се сипва в съд, заедно с 10 мл вода и 2 кафени лъжички лимонов сок и се загрява на огъня, докато захарта се карамелизира, но да остане кехлибарено светла. От този карамел с лъжица върху хартия за печене, изливах на тънка струйка безразборни фигури. Облепих цялата торта с карамелени фигурки.

От сушените ленти папая, изрязах малки сърчица. Боднах в сърчицата по 1/2 клечка за зъби и ги закрепих върху тортата. Около всяка двойка сърчица, изправих карамелени „пирамиди”.

А най-отгоре, поръсих с натрошен кехлибарен карамел.

ЗА ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР!

Няма коментари: