вторник, 26 януари 2016 г.

ТОРТА „АЛКАЗАР”

ТОРТА „АЛКАЗАР”
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
На 10 яйца белтъците;
1 ч.ч. захар;
3 с.л. брашно;
3 ч.ч. смлени орехи;
1 ампула ванилия
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
На 10 яйца жълтъците;
1 ч.ч. захар;
250 грама краве масло;
3 суп.лъжици какао на прах;
2 ч.лъжици гранули нес кафе;
3-4 капки ромова есенция, ванилия
ЗАЛИВКА:
100 грама бял кувертюр;
1 суп.лъжица краве масло;
80 мл. сладкарска сметана
За бордюра – 1 пакетче фъстъчен крокант
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
БЛАТ: Разбиват се белтъците на сняг. Прибавя се захарта и се продължава разбиването. Като стане твърд крем, се прибавя брашното, орехите и ванилията, като се разбърква добре с шпатула на ръка. Сместа се разделя на 4 части. Разпределя се върху хартия за печене в тавички с диаметър 26 см. Пекат се на 160 градуса с вентилация, докато порозовеят.
КРЕМ: Разбиват се жълтъците на високи обороти, прибавя се захарта и се продължава да се бие, докато стане много пухкава маса. В 50-60 мл. гореща вода се разтваря кафето и какаото /става гъста каша/ и се добавя към яйчената смес. Така готовата смес се вари за кратко време на водна баня на слаб огън, като се бърка, докато добре се разтопи захарта. Оставя се да изстине. През това време маслото се разбива с 1 каф. чашка пресята пудра захар на пухкав крем, от който отделих 2 суп. лъжици за украса. Маслото се прибавя към другия крем и се разбърква много добре да се уеднакви. Ароматизира се по желание – с ром, ванилия.
Тортата се сглобява по обичайния ред – блат, крем и т.н. Цялата торта се намазва с тънък слой крем.
Най-напред тортата се облепва отстрани с фъстъчения крокант.
По периферията отгоре се шприцова от отделения маслен крем.
Залива се с белия кувертюр, който е разтопен на водна баня с маслото и течната сметана, но да не е много горещ, а след като малко престои.
Най-отгоре вапцах малко цвят от черен шоколад /4-5 кубчета, разтопени на водна баня, пак с малка бучка масълце и малко течна сметана/.




Няма коментари: