неделя, 31 януари 2016 г.

ПИТКА С МАЯ

ПИТКА
Около 850 грама брашно;
350 мл. прясно мляко;
1/2 кубче мая;
2 яйца и 1 белтък, жълтъка за намазване;
1 с.л. сол и 1 с.л. захар;
5-6 с.л. зехтин;
за плънка - около 70 грама краве масло и около 200 грама сирене;
сусам и маково семе за поръсване
Маята се разтваря с млякото да шупне. Омесва се тесто и се оставя в намаслена купа да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на три части и от всяка се разточна тънка кора 3-4 мм. Всяка кора се намазва с краве масло и се поръсва с натрошено сирене. Листите се поставят един върху друг, като последния също се намазва с масло и сирене. Увиват се заедно на руло, което се разтегля и усуква. Рулото се нарязва на шайби, широки около 2-3 см. Готовите пънчета се нареждат в тава, с хартия за печене, намазана с краве масло. Пънчетата се застъпват малко едно след друго. В средата на тавичката се слагат двете крачета от нарязаното руло. Наредената питка се оставя отново на топло да втаса. Намазва се с разбит жълтък + 2 с.л. прясно мляко. По желание се поръсва с маково семе и сусам.
Пече се на 180 градуса до зачервяване.
Готовата питка, намазах с четката с олио.





Публикуване на коментар