неделя, 31 януари 2016 г.

БАДЕМОВИ СЛАДКИ

БАДЕМОВИ ПОЛУМЕСЕЦИ И СНЕЖИНКИ
/от едно тесто – два вида сладки/
280 грама пресято бяло брашно;
100 грама бадемово брашно;
100 грама кристална захар;
200 грама меко краве масло;
3 жълтъка;
2 ванилии;
пудра захар за поръсване + 1 прахче ванилия
За рисунка - захарна глазура от: 100 грама двойно пресята пудра захар + 1/2 белтък /или 1 суп.лъжица/ + 1 суп.лъжица изцеден сок от лимон. Бърка се много добре до гладкост и лъскавина.
От продуктите за тесто се омесва тесто /по-скоро се получават трохи, които се събират с ръце/. Оставя се в хладилник за 1-2 часа, завито във прозрачно фолио. Оформят се полумесеци. Взема се от тестото топче с големина на малко орехче и с длани се прави фитил, който се оформя като подкова. Подреждат се върху хартия за печене на разстояние. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се за 10-на минути. Внимание!!! Още топли са чупливи! Да се оставят за известно време в тавата и после да се подредят в друг съд. Още топли се поръсват с ванилова пудра захар.
От същото тесто, разточих кора между два найлонови листа, за да не лепне по точилката и изрязах с формичка на цвете бисквити, с дебелина 6-7 мм.
С фунийка от хартия за печене, с много малък отвор /изрязано връхче/ шприцовах рисунка от белтъчената глазура във форма на снежинка. Рисува се върху охладени бисквити.

Няма коментари: