петък, 29 януари 2016 г.

ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ

В сезон за пълнене буркани със туршия,
не че топлата водица аз ще ви открия,
ала днес, пък тук, край вас да се запиша,
съботното занимание в рецепта ще опиша:
ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ
/без консервант и без стерилизиране – доза за конфитюрено бурканче/
На чушките се изрязват дръжките, измиват се и се подсушават.
Във всяко бурканче предварително се слага:
1 чаена лъжичка сол;
2 супени лъжици кристална захар;
2 супени лъжици олио;
10 супени лъжици оцет;
подправки по желание – аз слагам по 1 дафинов лист, по 3-4 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер, щипка синапено семе, 4-5 скилидки чесън, по 2-3 стръка по-млада целина /може и да се нареже/.
Пукат се чушките на ламарина върху газовия котлон и още горещи се пускат в бурканите, като се притискат с лъжица, така докато се уплътнят.
Затварят се с метална капачка и се обръщат с капачката надолу. Завиват се с чердже. Аз не ги завивах, защото днес на терасата ми беше много топличко.
За компотения буркан – удвоих продуктите, като олиото го оставих на 2 лъжици.



Публикуване на коментар