неделя, 24 януари 2016 г.

ЛОДКИ ОТ ПАТЛАДЖАН С КАЙМА

ЛОДКИ ОТ ПАТЛАДЖАН
продукти:
3 бр. патладжани;
1 главичка кромид лук;
300 грама кайма смес;
2 бр. червен домат и подправки.
За поръсване – кашкавал. За декор и няколко чери доматчета.
Патладжаните, измити, срязани по дължина, издълбани от вътрешността и посолени, се оставят за около половин час да си пуснат черната вода. Издълбаната част също. Измива се със студена вода. Лукът се нарязва и се запържва в сгорещено олио, прибавя се част от издълбания патладжан, нарязана на кубчета. Каймата, както и друг път съм писала, я размивам със 100 мл. вода, да стане на каша, тъй като по този начин не става на едри топчета, и я сипвам към лука. Прибавям 1 обелен домат, нарязан на ситни кубчета и подправям с черен пипер, кимион, чубрица. На дъното на една тава се слага останалата част от издълбания патладжан, нарязан другия червен домат на резени, поръсва се с малко олио и се залива с 1 каф. чашка вода. Отгоре се подреждат патладжаните и се пекат на 180 градуса, докато омекнат. Когато са почти готови, се поръсват с настърган кашкавал и по 2-3 резенчета домати чери. Отново се връщат във фурната, да се запече кашкавала.
Гарнирах с няколко пръжнати чорбаджийски чушки и един цял обелен червен домат, подрязан откъм дръжката и поръсен с магданоз.
Хлебчето е купешко – хлебче с Гауда.


/плънката още в тигана/

Няма коментари: