понеделник, 25 януари 2016 г.

СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА С КАРАМФИЛЧЕТА

СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА

На таз земя голяма, от човека, ми кажете,
по-страшен хищник, кого ще наречете!?
Този тъй високоинтелектуален звяр,
би съборил и зазидания си дувар,
пък ще се бори здраво с пот и кръв,
пък ще примамва даже и със стръв,
но не ще остане жаден, гладен,
пастира ще остави той без стадо!
Какво е сторило домашното прасче!?-
на двора то не рипа, манджицата си яде,
по цял ден в кочината си лежи, послушко,
но бая наклала се е мазната му гушка!
Уж кротко, ах, горкото, тъй било му е отредено –
Годиначето в тавата, от Човека, да е наредено!

В онази приказка се казва, че хубавите ябълки – прасета ги ядат. Днес хубавото прасенце, ябълката го изяде!

РЕЦЕПТА: СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА – Около 1,3 кг. свинско месо врат без кост се измива, подсушава и с остър нож отгоре се правят прорези на малки квадратчета. Цялото месо се втрива със сол, черен пипер и 3-4 скилидки стрит чесън. В тиган се загряват 3-4 лъжици зехтин и месото се запържва от двете страни, да се запече леко. В прорезите се набождат на няколко места карамфилчета. В малък съд се карамелизира 1 пълна суп. лъжица мед, прибавя се 1 с. л. зехтин, 1 с.л. коняк, разбърква се и се отстранява от огъня. С тази смес бързо се намазва месото с четка. Слага се в йенска тенджера и се добавя 200 мл. топъл бульон /аз стрих едно зеленчуково кубче/ и 1 ч.ч. бяло вино. Пече се на 180 градуса, като периодично се облива със соса. Първо пекох без капак, без вентилатор, после включвах и вентилатор, пък слагах и капак, махах капака, обръщах веднъж месото и все поливах – и така 2 часа, че и повече. След като месото се изпече го прехвърлих в чист съд. Сосчето, което остава, се прецежда и в малка касерола се завира на огъня с 1 равна суп. лъж. царевично нишесте, размито с малко вода, докато леко кипне. Месото се полива при сервиране със соса. Аз сложих пукана люта чушка. Като се подлютя, да бягам, за здраве!
Върви му картофено пюре.



Няма коментари: