понеделник, 25 януари 2016 г.

СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА С КАРАМФИЛЧЕТА

СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА

На таз земя голяма, от човека, ми кажете,
по-страшен хищник, кого ще наречете!?
Този тъй високоинтелектуален звяр,
би съборил и зазидания си дувар,
пък ще се бори здраво с пот и кръв,
пък ще примамва даже и със стръв,
но не ще остане жаден, гладен,
пастира ще остави той без стадо!
Какво е сторило домашното прасче!?-
на двора то не рипа, манджицата си яде,
по цял ден в кочината си лежи, послушко,
но бая наклала се е мазната му гушка!
Уж кротко, ах, горкото, тъй било му е отредено –
Годиначето в тавата, от Човека, да е наредено!

В онази приказка се казва, че хубавите ябълки – прасета ги ядат. Днес хубавото прасенце, ябълката го изяде!

РЕЦЕПТА: СВИНСКО ПЕЧЕНО НА ФУРНА – Около 1,3 кг. свинско месо врат без кост се измива, подсушава и с остър нож отгоре се правят прорези на малки квадратчета. Цялото месо се втрива със сол, черен пипер и 3-4 скилидки стрит чесън. В тиган се загряват 3-4 лъжици зехтин и месото се запържва от двете страни, да се запече леко. В прорезите се набождат на няколко места карамфилчета. В малък съд се карамелизира 1 пълна суп. лъжица мед, прибавя се 1 с. л. зехтин, 1 с.л. коняк, разбърква се и се отстранява от огъня. С тази смес бързо се намазва месото с четка. Слага се в йенска тенджера и се добавя 200 мл. топъл бульон /аз стрих едно зеленчуково кубче/ и 1 ч.ч. бяло вино. Пече се на 180 градуса, като периодично се облива със соса. Първо пекох без капак, без вентилатор, после включвах и вентилатор, пък слагах и капак, махах капака, обръщах веднъж месото и все поливах – и така 2 часа, че и повече. След като месото се изпече го прехвърлих в чист съд. Сосчето, което остава, се прецежда и в малка касерола се завира на огъня с 1 равна суп. лъж. царевично нишесте, размито с малко вода, докато леко кипне. Месото се полива при сервиране със соса. Аз сложих пукана люта чушка. Като се подлютя, да бягам, за здраве!
Върви му картофено пюре.



Публикуване на коментар