неделя, 24 януари 2016 г.

ПЪНЧЕТА ОТ ТИКВИЧКИ

ПЪНЧЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
Три тиквички нарязах на пънчета и издълбах сърцевината с лъжица. Отвънка им направих диагонални нарези, за фасон.
ПЛЪНКА – в сгорещено олио запържих една малка главичка кромид лук, прибавих 1 ч.ч. измит ориз, а той като стана прозрачен, сипах и 500 грама кайма /смес/, предварително размесена с 1 чаша вода, за да не ми стане на бучки. Разбърква се няколко пъти, прибавя се 1 накълцан на кубчета обелен червен домат и се подправя по желание /при мене – само сол, черен пипер, лъжица универсална зеленчукова подправка, 1 ч.л. червен пипер, мн. малко чубрица и копър/. Пънчетата се пълнят с плънката и се подреждат в тава, на дъното в която сложих остатъка от плънката и от издълбаната част от тиквичките. Върху всяко пънче сложих капаче от домат. Капнах още мъничко олио и залях с 1 чаша вода + 2 щипки сол. Метнах ги във фурната, загрята на 200 градуса и пекох до готовност. Към края, поръсих върху всяко доматено капаче по кафяна лъжичка стърган пармезан и оставих още малко във фурната.
СОС: В малка касерола се сгорещява малко олио, сипва се 1 суп. лъжица /непълна/ брашно и като стане гладко, се залива с 2 жълтъка, разбити и смесени с 1 ч.ч. кисело мляко и 1 ч.ч. вода и се бърка, да не стане на топчета, докато кипне. Посолих само със сол.



Публикуване на коментар