вторник, 26 януари 2016 г.

ПОАЧИ /турски питки/

„ПОАЧИ”
/турски питки с пълнеж/
От различните рецепти, които изчетох за тези турски питки „Поачи”, така и не разбрах коя е най-сполучлива и най-истинска. Някъде са с кисело мляко, в друга рецепта само с прясно, в трета – кисело мляко и топла вода, къде с мас, къде с олио, масло…
Аз ги направих така:
ПРОДУКТИ:
700-750 грама брашно, пресято;
200 мл. леко топло прясно мляко;
1 пакетче суха мая /ползвам на д-р Йоткер/;
2 суп. лъжици кристална захар„
2 яйца, от които отделен единият жълтък за намазване;
1 чаена лъжичка сол;
2 пълни супени лъжици кисело мляко;
1/2 пакетче /5 грама/ бакпулвер;
125 грама краве масло /на стайна температура/;
1 ч.ч. олио / около 200 мл./
ПЪЛНЕЖ: по желание – сирене, кашкавал, маслини, шунка и др.
ПРИГОТВЯНЕ: Към леко затопленото прясно мляко се слага маята + захарта и се оставя да надигне. Към брашното се прибавят всички продукти, като бакпулвера е сипан в киселото мляко да шупне и се замесва меко тесто, което не лепне.
Разтегля се на дълъг фитил, който се нарязва на 24 еднакви къса. Оформят се малки топчета, колкото мандаринка. Всяко топче се разплесква с длан върху плота, на малки питки с диаметър около 8-10 см., без да се ръси допълнително с брашно или масло. Тестото е достатъчно маслено. Слага се плънка по желание, и се завива внимателно, като съединителната линия остане отдолу. Аз сложих сиренце, а в друга част стърган кашкавал и по 2 цели маслинки без костилка. Нареждат се в тава върху хартия за печене. /Пекох на два пъти – 2 тави по 12 бр./. Отгоре се намазват с жълтък и с помощта на вилица се правят шарки. Не втасват допълнително. Слагат се директно в сгорещената фурна на 200 градуса. Пекох с вентилация за 15-20 минути /докато се позачервят/.
Ухае страхотно. Сипвам и кисело мляко. На мен ми е яко.



Няма коментари: