неделя, 24 януари 2016 г.

РИСУВАНА ТОРТА "ЕСЕН"

РИСУВАНА ТОРТА "ЕСЕН"

В клони надничат закъснели слънца,
вятър отронва листа пожълтели,
с цветна палитра тъче Есента
шарена черга за дните ни бели!

Рисуваше ми се днес! Исках да си нарисувам Есен. Исках да е слънчева и светла. Исках Есента да се хареса на приятели. За това я поднесох с четка и боички върху тази торта. Хем да бъде цветно есенно, хем да е и сладко песенно!

РЕЦЕПТА: Понеже много ми се рисуваше, нямах търпение да пека блатове, за това си купих един пакет готови квадратни /3 бр./
КРЕМ: От 1 литър прясно мляко отделих 1 ч.ч.. Размиват се 8 супени пълни лъжици брашно в отделеното мляко. Другото мляко сложих да се свари. Смъква се от огъня и се излива в съда с размитото брашно, като се разбърква добре. Връща се отново на огъня /правя го в тенджера с незалепващо покритие/, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Покрива се и се оставя да изстине.
В друг съд с миксера се разбиват 2 ч.ч. пудра захар с 250 грама краве масло и 1 жълтък. Смесват се двата крема, като към маслото се прибавя на части от изстиналия млечен крем и се разбива отново с миксер. Прибавят се 4 прахчета ванилия.
Тортата наредих по обичайния начин, редувайки блат и крем. Блатовете леко напръсках с по няколко лъжици неподсладено прясно мляко. Между блатовете в крема сложих нарязани на кръгчета 2 банана. Цялата торта намазах с тънък слой от крема.
Най отгоре разточих чаршаф от захарно тесто /беше ми останало от РД/. Отстрани облепих с начукани карамелизирани орехи.
Рисувах със сладкарски боички.
Ще се реже утре! Ако става за показване, ако на някой му се иска порция "Есен", бих споделила пред вас!

Рисуваше ми се Есен!










Няма коментари: