вторник, 26 януари 2016 г.

КЕКС


КЕКС
За следобед, днес за комшулука,
да върви по-сладко клюкарлъка,
забърках кекса - класиката в жанра,
че да ни е приказката весела и харна!
Турям на котлона старото джезве –
ха, да ни е харабия „турското” кафе!
Ей, тъй се нищят новините на деня –
на раздумка блажка, чааак до вечерта!
РЕЦЕПТА:
Без малко, рецепта да напиша, ще забравя!
Ама кекса, кой не знае да го прави!?
Днес като минавах през пазара,
гледам пресни яйчица продават.
Рекох да си взема, може да потрябват.
 По пътя още кекса взех да правя!
Вместо шест, разбих ги 8-те яйца -
дребни ги видях, а с редовната цена,
с кристална захар в чаените чаши – две,
на пяна ги разбих със миксера добре!
Прибавих 6 суп. лъжици олио, но бавно,
и 6 суп. лъжици прясно мляко, плавно.
Добавих още 2 пълни чаши със брашно,
пресято с бакпулвер пакетче, във едно.
От получената смес, паница отделих,
с прах какао – две лъжици, оцветих.
Викам, тъй, за моите другарки,
на кекса да му туря малко шарки.
Тъй, както бързо го нарекох,
за около 40 минути го изпекох.
За шарката - малко разтопен на водна баня шоколад /в два цвята - кафяв и бял/ с добавена по 1 суп. лъжица прясно мляко.




и още един:
 поръсен с пудра захар


Няма коментари: