вторник, 26 януари 2016 г.

САМБУСЕК или още ЕМПАНАДАС

САМБУСЕК /сирийски, ливански, т.е арабски, та до индийски и т.н. питки/
или, ако искате ЕМПАНАДАС /пак същото е, но минава за испанско или аржентинско, а и кой знае още какво!?/
С два модела плънка – едните са с кайма, а другите със сирене.
Ох, направо съм объркана. Безброй рецепти прочетох – една с една не си приличаше до края! За това какво представям днес, не зная!
Но побългарих го леко, да ухае свежо отдалеко,
тъй до питките стъкмен, грей трендафила червен.
РЕЦЕПТА: Тесто – 3 ч.ч. брашно, се пресява с 1/2 ч.л. бакпулвер. Прави се кладенче, в което се сипва 1/2 ч.л. червен пипер, 40 грама краве масло, 40 мл олио и 2-3 щипки сол. Обърква се с пръсти на каша, като постепенно се добавя по малко топла вода /сложих около 1 ч.ч. - 200 мл/ и се омесва гладко тесто. Завива се с кърпа и се оставя така да престои около 30 минути.
През това време се прави плънка по желание: с някаква кайма /предимно телешка или агнешка/, а моята беше смес, като най-напред в 2-3 лъжици олио се задушава една главичка стар лук, но аз предпочетох да сложа 2 стръка пресен лук, защото старият е по-миризлив, добавя се една шепичка от каймата и се сготвя. Добавят се и подправки по желание – кимион, черен пипер, чубрица, кориандър, магданоз /или кой, каквото си иска/. Като изстине се прибавя един жълтък и се разбърква.
Отделно в една купичка се прави друга плънка от сирене, смесено с един жълтък.
Разточва се тестото и се изрязват кръгчета с чаша с диаметър около 8 см. Тези, в които сложих сирене, са ми с по-малка чаша. В кръгчетата се поставя от плънката по една лъжичка и се захлупват като мида, като се притискат краищата с вилица или дървено шишче.
Нареждат се върху хартия за печене леко намазана със зехтин и се намазват с разбития белтък с една лъжица зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
На мен, определено със сирене повече ми допадат!




Няма коментари: