неделя, 24 януари 2016 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА „ЗИМНА ПРИКАЗКА”

БИШКОТЕНА ТОРТА „ЗИМНА ПРИКАЗКА”
Продукти: 2 пакета обикновени бишкоти;
5 яйца;
1 ч.ч. пудра захар;
Прясно мляко /около 200-300 мл/;
250 грама краве масло;
1 ч.ч. орехови ядки, карамелизирани в 1 ч.ч. кристална захар и натрошени;
2 ванилии;
3 с.л. какао+ 3 с.л. вода+3 с.л. кристална захар;
2 банана, нарязани на колелца
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Най-напред се карамелизират орехите и се оставят да се охладят. После се начукват /на крокант/.
КРЕМ: Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват на гореща водна баня с пудрата захар с миксера, на пухкав крем. Добавя се размекнато маслото. Прави се кремче на огъня от 3-те лъжици какао, 3 с.л. вода и 3-те л. захар, докато се разтопи захарта, като се бърка непрекъснато /леко се сгъстява/. Това кремче се прибавя към основния крем. Прибавят се и начуканите орехи, от които предварително отделих една част за украсяване на тортата отстрани.
СГЛОБЯВАНЕ: Всяка бишкота се топи в студено неподсладено прясно мляко, намазва се с крем, слагат се по 2-3 колелца от банан и се подреждат спираловидно в кръг. Цялата торта се измазва тънко с останалия крем.
УКРАСА – по желание.
Аз разбих 1 белтък + още 1 с.л. с пудра захар /на око – около 150 грама/ и прибавих около 2 с. л. изцеден сок от лимон. Залях тортата с бялата глазура. Направих къщички от готов какаов блат /купен – имах наличен/, като нарязах квадратчета на бисквитки. Сглобих къщичките, като ги слепих с бялата глазура. Вътре в къщичките сложих съвсем мънички триъгълничета от локумени вафли. Снежните топки са от ванилови арменски сладки. И плодчета от прясна арония. Когато стегна белтъчената глазура, леко поръсих цялата торта с пудра захар.








Няма коментари: