събота, 23 януари 2016 г.

БАВАРСКИ КРЕМ С БИШКОТИ И КАРАМЕЛЕН БАДЕМ

БАВАРСКИ КРЕМ С БИШКОТИ И КАРАМЕЛЕН БАДЕМ
/за 12 бр. чашки/
600 мл. прясно мляко;
6 яйца;
200 грама кристална захар;
200 мл. сладкарска сметана;
12 бр. бишкоти „Савоярди”;
2 пакетчета желатин /ползвам на Д-р Йоткер/;
2 ванилии и 100 мл. студена вода
Желатина се накисва в студената вода. Жълтъците се разбиват със 100 грама кристална захар до побеляване с миксера. Млякото се загрява и се прибавя към жълтъците при непрекъснато бъркане. Прибавя се набъбналия желатин и втечнен на водна баня и ванилията. Става като пяна и бухва. Оставя се да се охлади и периодично се разбърква. Постепенно пяната спада и става гладка течност. Когато добре изстине и започне леко да желира, се прибавя постепенно като се бърка на ръка с шпатула, предварително разбитите сладкарска сметана и после белтъците с останалите 100 грама захар. Обърква се много добре и се прибавят нарязаните по на 8 кубчета бишкоти. Кремът се разпределя в намокрени купички /чашки/ и се прибира в хладилника да стегне. Преди сервиране, формичките се потапят в гореща вода и се обръщат върху чинийка. Гарниран с чаена лъжичка сладко от смокини и карамелизирана бадемова ядка.



Няма коментари: