неделя, 24 януари 2016 г.

ТОРТА "ОРХИДЕЯ" - ЧЕРВЕНО КАДИФЕ


ТОРТА „ОРХИДЕЯ”
/”ЧЕРВЕНО КАДИФЕ”/
/за рождения ми ден/

Имало два начина да изживееш живота си.
Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо!
                /Алберт Айнщайн/
Не знам къде са чудесата!
Дали са тука на земята
или далеко нейде в небесата!?
А какво по-голямо чудо от това
е онзи час, в който ражда се човек!
И колко бързо грабва го светът –
понася го по път трънлив, нелек.
Не в пътя лесен срещаме я радостта,
а в пътища, които сам изграждаш
и много свидна ни е младостта,
че щастието в болката се ражда!
В последното утро на Септември
вятърът напява и разстила листопада,
вървя по тротоара, падат кестени
и пак прегръщам си деня с усмивка,
и пак дъждовна съм, и пак съм млада!

РЕЦЕПТА ЗА ТОРТА "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ":
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА – получават се 2 блата /направих двойна доза, но на два пъти /поотделно/, за да получа 4 блата/. И се получи една висока торта.
250 грама пресято брашно
1 щипка сол
40 грама натурално нишесте
2 суп. лъжици какао
100 мл. горещо нес кафе
2 яйца
125 грама краве масло, на стайна температура
300 грама кристална захар
1 ампула ванилия
1 чаша (240 мл) прясно мляко
червена хранителна боя
1 суп. лъжица бял  оцет
1 бакпулвер

КРЕМ ЗА ПЪЛНЕЖ:
1 пакетче крема сирене
500 грама,  маскарпоне, стайна температура
200 грама заквасена сметана
200 мл млечна сметана
1 пакетче желатин
1 бурканче от 300 грама сладко от цели вишни
100 грама пресята пудра захар
1 ампула ванилия


ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:

   1. Загрейте фурната до 180 С градуса. В  купа, смесете и пресейте заедно брашното, нишестето, бакпулвера, какаото и солта.
   2. Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилията. На по-ниска скорост започнете да добавяте брашното като редувате с прясното мляко с оцета, в което сте разбъркали  оцветителя. Разбивайте до еднородна смес след добавянето на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Добавя се горещото кафе и се разбърква. Сместа се разделя на две части. Разпределя се в две тавички с диаметър 26 см с хартия на дъното. Изпичат се за около 20 минути /проба с клечка/.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА: Накиснах желатина в студена вода. Разбих маскарпонето и добавих крема-сиренето. След като ги разбих за кратко, добавих млечната сметана и пудрата захар. Отново разбих, добавих  заквасената сметана и разтворения желатин. Добавя се ванилията.
БЛАТОВЕТЕ ИЗПЕКОХ ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН.
Намазват се блатовете с крем, а върху крема се разпределя сладкото от вишни.
Днес я намазах леко с маслен крем:
1 пакетче краве масло с 2 лъжици пудра захар и 2 суп. лъжици сгорещено прясно мляко.
Облякох с чаршаф от захарна маса. Украсата е някакво подобие на орхидеи /пак от захарното тесто/, които правих на ръка.
И рисувах! Да, рисувах днес с ръка!







Няма коментари: