неделя, 31 януари 2016 г.

КОРЕКОМКИ

Някой ги знае като „Балеринки”, друг като „Сълзици” или „Сърца”. В моя стар тефтер по рецепта това са „Корекомки”:
250 грама краве масло /меко/
250 грама крема сирене
1 яйце, 1 бакпулвер, угасен с една суп. лъж. сок от лимон, 2 ванилии,
3 ч.ч. свръх брашно /чашата е 220 мл/
Омесва се всичко на меко тесто. Разделя се на 4 части. Всяка част се разточва върху поръсена на плота кристална захар с големина на лист хартия А4. Поръсва се и отгоре със захар и се навива на две срещуположни ролки, докато се допрат едно до друго. Нарязват се на 1 см. и се прищипват в долния край, за да стане форма на сърце. Фурната се загрява на 180-200 градуса, преди да се сложат да се пекат. Подреждат се върху хартия за печене, тъй като малко се карамелизират отдолу. Другият вариант са ролца, или нарязани кръгчета с чаша, валяни в захар и прегънати по 2 пъти.





Публикуване на коментар