събота, 23 януари 2016 г.

ОРИЗ ПО АЗИАТСКИ С ТЕЛЕШКО

ОРИЗ ПО АЗИАТСКИ С ТЕЛЕШКО
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. бял ориз /дългозърнест/; 1 морков; 1/2 червена чушка и 1/2 зелена чушка; 250 грама кралска печурка; 2 главички кромид лук; 1 зелена кисела ябълка; 1/2 китайско зеле; 2 яйца; 400 гр. = 4 бр. телешко крехко месо /стек/; соев сос; 1 пакетче готова подправка за мариноване /показана на снимка/; 2-3 лъжици зехтин; 2-3 скилидки чесън и олио за пържене.
ОТДЕЛНО: сладко-кисел сос с бамбук и ананас от бурканче /виж снимка/ готвено само 2-3 минути в 1 с.л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Най-напред месото се нарязва на тънки жулиени и се поръсва с подправката за мариноване, напръсква се със зехтина и 2-3 с.л. соев сос и се оставя да престои 3-4 часа. Оризът измих и залях с 3 ч.ч. вода. Сложих да заври на силен огън, след което намалих до максимум и го оставих да къкри 10 минути под капак. Разбърках 2-3 пъти и леко посолих. Оттеглих го от огъня да си поеме водата за още 10-на минути, след което го измих и отцедих, за да не е слепнат.
През това време зеленчуците се нарязват на ленти, гъбите на тънко, ябълката на резени.
В Уок-тигана в сгорещено олио пуснах заедно лука, чесъна, моркова и чушките и запържих за 4 минути, като обръщах от време на време. Извадих в една паница. В същото олио продължих да запържвам ябълката за 2 минути, изваждам. После зелето, изваждам. След това гъбите, изваждам. Те пообраха олиото и за това капвам малко ново олио и пускам леко разбитите яйца, като бъркам с дървената шпатула, разкъсвам ги на парцалки. Изваждам ги до зеленцето. Най-накрая запържвам месото, докато му изври течността и остане на олио, но да не стане много сухо, не го пържа до зачервяване. Всички продукти леко се посоляват.
Върху канапе от ориза се слагат от пържените зеленчуци, ябълката, месото и парцалките от яйца. Напръсква се със соев сос.
Може да се сложи още –кисела краставичка, зелен грах, сладка царевица /въпрос на вкус, желание, наличности/.




Няма коментари: