понеделник, 25 януари 2016 г.

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ
В кладенче от 500 грама бяло брашно се сипва 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 бакпулвер+1 с.л. оцет, 1 ч.ч. прясно мляко и се омесва меко тесто. Тестото се слага в средата на голяма тава върху хартия за печене, в средата на която предварително се слага 2 с.л. зехтин и като се омазни, се обръща обратно да се омазни и от другата страна. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 30 минути. Фурната се включва на 180 градуса. Хлебчето се поръсва с брашно, правят се с нож няколко резки и се захлупва, както е в тавата с овален похлупак. Аз го покрих с алуминиева ел. тенджера /от онези едновремешните – от социализъма/. Така се слага във фурната да се пече първо 15-20 минути. После се маха похлупака и се доопича, докато се позачерви. Отдолу се получи много хрупкава коричка.
Поръсен със сол, пипер и мерудийка, си е чудесийка.



И ОЩЕ ЕДНА СОДЕНА ПИТКА:

И една малка содена питка: 500 грама брашно пресято с 1 бакпулвер и 1 ч.л. сол. В кладенче се сипва 300 мл хладка вода, 1 суп. лъж. захар, 1 /2 ч.л. сода бикарбонат,угасена в 2 суп. лъж. оцет, 2-3 суп. лъж. олио. Омесва се лепкаво тесто. Оставя се да си почине 30 мин. Пече се в намазнена тавичка на 180 градуса, докато се зачерви. Още гореща се поръсва с малко червен пипер и мерудия и се намазва с олио. Покрива се с кърпа.

Публикуване на коментар