събота, 23 януари 2016 г.

РИЗИ Е БИЗИ

РИЗИ Е БИЗИ
/тъй го наричали из Италия, или още Венецианско ризото/
/тука можем да си му кажем ориз с грах и туй-онуй от мене/

1 малка главичка лук;
3-4 скилидки чесън;
1 чаена чаша дългозърнест ориз /от кутийките/;
едно бурканче грах домашна консерва /300 грама/;
шепа слайсове някакъв печен бекон;
3 ч.ч. вода с пилешки бульон /в случая с кубче/;
настърган пармезан за поръсване и магданоз;
черен пипер, сол, зехтин, 2-3 сушени домати
и дето тъй често я ръся универсалната "Микадо"
В зехтина пуснах лученцето и чесънчето, нарязани да се позапържат. Прибавям ориза, заливам с бульона и варя на тих огън 20 минути, като разбърквам от време на време. 5-6 минути преди да е готово прибавям граха и нарязания бекон на парченца. По време на готвенето прибавям подправките. При сервиране наръсвам с пармезан и магданоз. Отгоре набързо кацвам по едно сушено доматче.


Публикуване на коментар