събота, 30 януари 2016 г.

ТОРТА "ЕСТЕРХАЗИ"

ТОРТА "ЕСТЕРХАЗИ"
за блата: 8 белтъка;
200 грама смлени и запечени бадеми;
180 грама кристална захар;
2 ванилии
за крема: 8 жълтъка;
150 грама захара;
50 грама брашно;
250 мл. топло прясно мляко;
настъргана кора от 1 лимон;
2 ванилии;
250 грама меко масло

Разбиват се белтъците на сняг. Постепенно се прибавя захарта и се разбива до твърди връхчета. Прибавя се ванилията. Накрая се прибавят бадемите и се разбърква с лопатка.
Изрязват се кръгове от хартия за печене, с диаметър по желание за големина на тортатата. Разпределя се сместа върху хартиените кръгове и се размазва равномерно. От това количество се разпределя за 7-8 блата.
Изпичат се корите в предварително загрята фурна на 160 градуса. Може предварително хартията да се намаже с течно масло, за да сме сигурни, че по-лесно ще се отлепят блатовете.
Разбиват се жълтъците със захарта на пухкав крем и се добавя брашното, лимоновата кора и ванилията. Налива се млякото и се разбърква добре. Сварява се крема до сгъстяване и се оставя да изстине. Към студения крем се прибавя маслото, предварително разбито на пяна. Отново се разбърква с миксер двата крема, за да се смесят максимално добре.
Сглобява се тортата, като редуваме бадемова кора - крем, докато свършат корите.
Отгоре и отстрани тортата се намазва с крем и се оставя да стегне за 2 часа в хладилника.
Гарнира се по желание. Оригиналната рецепта е с глазура от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад.

Напоследък ми се иска да рисувам нещо върху торта. За целта изпробвам рецепти за захарен чаршаф. Ако някой се интересува от захарното снежно бяло тесто, искам да ви покажа съставките по тази рецепта, което ми стигна за обличането на една торта с диаметър 24 см.: 1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер, се разтваря в 30 мл. вода да набъбне за 5 минути, след което се втечнява на котлона на водна баня. Към него се прибавя 60 мл. глюкозен сироп; 1 чаена лъжичка глицерин /купен от аптека/; 1 кафена лъжичка лимонтозу и 500 грама двойно пресята пудра захар. Омесва се еластично тесто. Увива се много добре във стреч-фолио и се прибира в шкаф.

Моята торта "Естерхази" облякох със захарен чаршаф. И... я изрисувах. С котки, които се обичат!
И Барби и Кен се обичат! Обичайте! Желая ви да се чувствате обичани!
А рецептата на Йоли, ето тук:




 Не знам къде сбърках, обаче, на мен ми се получиха по-малко блатове, а ми се искаше да стане по-висока тортата.За това изпекох допълнително още две блатчета с белтък и орехи, че нямах повече бадеми. На снимката с разреза, ще забележите, че блатовете са разноцветни. Но тази торта си стана много вкусна. Може би добре се съчетаха орехи и бадеми.

Няма коментари: